Anksiyete Bozuklukları’na İlişkin 8 Gerçek
Anksiyete Bozuklukları’na İlişkin 8 Gerçek
- Hayatımızdaki bazı şeylere ilişkin, endişe ve kaygı duymak, gayet normal. Ancak, anksiyete bozukluğu olanlar, bu endişe ve kaygıyı normal düzeylerden çok daha fazla yaşarlar. Mesela, genellikle kaygılı olan insanlar günde 55 dakikaya kadar endişe ve kaygı duyar iken, Yaygın Anksiyete Bozukluğu olan insanlarda bu süre 5 kat kadar artıp, günde toplam 300 dakikaya kadar çıkabiliyor.
- ABD’de, ruhsal rahatsızlıklar arasında, Anksiyete Bozuklukları, en yaygın olup, birinci sırada yer alıyor. Bu toplumun %18’ne tekabil ediyor.
3. Anksiyete Bozuklukları’nın, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Panik Bozukluk, Sosyal Fobi, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu gibi, bir çok çeşidi var.
4. Kadınların, Anksiyete Bozukluğu olma olasılığı, erkeklere nazaran iki kat daha fazla.
5. Anksiyete Bozuklukları genelde başka bir ruhsal rahatsızlık ile beraber görülür. Örneğin, Yaygın Anksiyete Bozukluğu genelde depresyon ve madde bağımlılığı ile bir arada görülür.
6. Anksiyete Bozuklukları fiziksel rahatsızlıklara hem neden olabilir, hem de fiziksel rahatsızlığı olan insanlarda semptomları kötüleştirebilir. Örneğin, bir çok araştırma, Anksiyete Bozukluğu olan insanların daha sıklıkla kalp rahatsızlığı, sindirim sisteminde bozukluk ve akciğer problemleri yaşadıklarını göstermektedir.
7. Anksiyete genetik olabilir, ama araştırmaların vardığı sonuç, sadece genetik değil, psikolojik ve çevresel faktörlerin de rol oynadığıdır.
8. Anksiyete kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir bir durumdur. Buna dayalı olarak Anksiyete Bozuklukları’nda etkin olan bir çok yöntem keşfedilmiştir. Bunlardan bir kaçı, psikoterapi, ilaç tedavisi, baş etme yöntemleri eğitimi ve yoga ve akupunktur gibi alternatif metodlardır.
Daha fazla bilgi için Elements of Behavioral Health’ın yazdığı, “8 Facts About Anxiety Disorders“, başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz…
Psk. Kadriye Slocum İnce
İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümünden okul birincisi olarak mezun olmuştur. Halen İstanbul Üniversitesi, Uygulamalı Psikoloji tezli yüksek lisans programına devam etmektedir.
Bir cevap yazın