Hayal kurmanın normal veya sorunlu olmasını ayırt etmede 5 kriter… Erişkin bir kişi için hayal kurmanın nerede kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu nerede bizatihi sorun olduğunu ayırmak, zor bir iş olsa da, gerekli. Hayal etmenin normal olanı ile sorun olanını ayırt etmede beş kriter kullanabiliriz. Bunlar:

1. “Hayal kurarken geçirilen zaman aralığı”: Dakikalar süren bir hayal kurma süreci daha normal sınırlar içinde iken, saatlerce süren hayal kurma hali daha sorun tarafı gösterir.

 

 

2.“Hayalin içeriği”: Mesleğinin geleceği için başarı hayalleri kurmak, bir hikâye için fantastik şeyler düşünmek normalin içinde iken, okula gitmeden evde başarı hayalleri kurmak veya eşiyle sorunları çözmek yerine zihinde oluşturulan bir eşle ilişki yaşamak daha sorunlu tarafta kabul edilmelidir.

 

 

3. “Bağımlılık”: Kişi hayal kurmayı istediği zaman başlatıp istediği zaman bırakabiliyorsa daha normal sınırlar içinde düşünmek gerekirken, kişi hayal kurmayı denetleyemiyor, hayal kurmadan duramıyor ise sorunlu tarafta görmek gerekir.

 

 

4.“Tercih”: Eğer kişi gerçek hayattan yana ise, gerçeklikten kopmuyorsa hayal kurma daha normal sınırlarda kabul edilebilirken, kişi hayal dünyasında yaşamayı gerçekliğe tercih ediyorsa daha sorunlu tarafta görmek gerekir.

 

 

5. “Hayal kurmanın sonuçları”: Eğer kişi kurduğu hayaller üzerinden işinde daha iyi hale geliyorsa, bir ürün çıkarmasına yardımcı oluyorsa daha normal tarafta görmek gerekirken, kişi hayal içinde yaşamaktan okula gitmiyor, işine devam edemiyor, insanlarla ilişkilerini yürütemiyorsa daha sorunlu tarafta görmek gerekir.

 

 

Daha fazla bilgi için Prof. Dr. Medaim Yanık’ın köşe yazılarını okumanızı öneririz…

Prof. Dr. Medaim Yanık Kliniği

Kliniğimizde Prof. Dr. Medaim Yanık önderliğinde uzman psikologlarımızla psikiyatri, bireysel ve çift terapisi alanlarında hizmet vermekteyiz.

TÜM YAZILARI

Diğer Blog Yazıları